Abba en de baby: ervaringen en tips

Zo, dan is het nu toch echt wel weer tijd voor een nieuw bericht op dit blog. Het is namelijk wel erg stil he? Gelukkig heeft dat een hele goede reden. Sinds oktober vorig jaar heeft Abba een nieuw vriendje: een mensenkind genaamd Stein! Met recht een nieuw avontuur voor Abba en voor ons. Ik zal jullie in het kort vertellen wat er allemaal is gebeurd het afgelopen jaar.

De zwangerschap

De laatste maanden van mijn zwangerschap was Abba erg onrustig. Normaal gesproken hoorden we haar nooit ’s nachts, maar ineens blafte ze midden in de nacht om schijnbaar niets. Het gekke was dat ze eigenlijk helemaal niet extra beschermend was richting mij. En ik dus niet het idee had dat ze wist wat er stond te gebeuren. Uiteindelijk hebben we de bench er weer bijgepakt, een t-shirt van onszelf bij haar neergelegd en dat heeft aardig geholpen.

Na de bevalling

Ik ben uiteindelijk in het ziekenhuis bevallen en moest daar een klein weekje blijven. Mijn man pendelde heen en weer tussen het ziekenhuis naar huis en Abba was zeker al een beetje van de leg. Ik heb regelmatig een gedragen rompertje van Stein meegegeven om haar alvast te laten wennen aan Stein’s geur.

De dag dat we naar huis mochten was aangebroken. Mijn man had ervoor gezorgd dat Abba eerst nog even lekker heeft kunnen rennen in het bos. We namen Stein mee in de maxi cosi naar binnen. We hebben een lage salontafel en daar hebben we de maxi cosi in eerste instantie op gezet. Abba vond het allemaal maar gek en liep tussen ons heen en weer. Voorzichtig werd er een beetje aan z’n voetjes gesnuffeld. Uiteindelijk heb ik Stein op schoot genomen en kon Abba uitgebreid snuffelen en een likje geven. We hebben vanaf dag 1 de regel gehanteerd dat ze wel aan handjes/voetjes mag likken, maar niet in het gezicht mag likken.

Abba is een hele bezorgde moeder. Zo ontzettend mooi om te zien! Op 1 of andere manier weten ze natuurlijk instinctief heel goed hoe het zit. Stein is de pup en ik ben de mama die hem moet voeden. Ik gaf borstvoeding en dat had ze feilloos door. Ze raakte helemaal een beetje van slag als ik weg was van Stein. Ze leek dan erg opgelucht als ik weer thuis kwam.

Het kraambezoek was erg vermoeiend voor Abba. Want iedereen die Stein kwam knuffelen en vasthouden werd uitgebreid besnuffeld. “Doe je wel voorzichtig” leek ze steeds te zeggen.

Haar reactie op een huilende Stein was eerst heel bezorgd. Dan keek ze ons zo aan van “Gaan jullie hier nog wat aan doen?”. Maar na een paar dagen stond ze op van haar plek bij de box, sjokte naar haar bench om dan vervolgens demonstratief met een diepe zucht te gaan liggen.

Voor mij was een wandeling met de kinderwagen nog wel even een uitdaging. Onze kinderwagen is met 1 hand te besturen, maar daardoor ook erg makkelijk wendbaar. De wagen in één hand en de riem in de andere hand voelde helemaal niet prettig. Ik heb uiteindelijk gekozen om een heupriem te dragen. Zo heb ik beide handen vrij. Voor mij fijn en voor Abba eigenlijk ook wel prima.

Na een paar maanden

Stein wordt iedere ochtend aan een grondige snuffelbeurt onderworpen.  Even checken of de kleine man wel oke is.

Er breekt nu natuurlijk een tijd aan dat Stein vaker op de grond zal liggen. Dat heb ik de eerste keren ook getraind. Met een snoepje erbij liet ik Abba bij ons komen, moest ze gaan zitten en kreeg ze een snoepje. Maar Abba lijkt het allemaal wel prima te vinden. Komt ook hier even een likje uitdelen om vervolgens ergens anders in de kamer te gaan liggen. Al dat piepende speelgoed en al die felle lichtjes, ze vindt er niets aan en zelfs nog een beetje eng.

Abba laat ik uiteraard nooit alleen met Stein. Als ik boven ben, dan ligt Stein in de box. Of Stein gaat met mij mee naar boven natuurlijk.

Het gaat dus heel goed met Abba en onze kleine man. Stein kijkt echt heel aandachtig naar alles wat Abba doet. Hoe mooi is dat voor een kind, opgroeien met zo’n lief vriendje die er altijd voor je is. Die worden vast de dikste maatjes.

Tips

Nog even mijn tips op een rijtje:

 • Zet de box voor de bevalling alvast in de woonkamer
 • Loop eens een rondje in de wijk met een lege kinderwagen, dan kan de hond alvast wennen aan dat grote, gekke gevaarte
 • Blijf je in het ziekenhuis? Geef dan een gedragen rompertje mee naar huis om aan te snuffelen
 • Bij thuiskomst blijf je rustig en laat je de hond lekker even snuffelen
 • Bepaal samen met je partner de grens: wat mag wel/niet qua likken.
 • Zorg dat je hond voldoende aandacht krijgt en lekker zijn energie kwijt kan
 • Koop een heupriem, dan kan je beide handen aan de kinderwagen houden tijdens het uitlaten
 • Leg je je kind op de grond, laat je hond dan op jouw commando even snuffelen en beloon hem hiervoor.

En nu?

Bovenstaand verhaal heb ik 5 maanden geleden getikt. Ondertussen zijn we dus weer een stap verder. Stein kruipt ondertussen over de vloer. En dat gaat eigenlijk niet zo heel goed. Abba ontwijkt Stein heel erg en laatst kreeg Stein een snauw toen hij vrolijk op haar afkroop. Daar zijn we erg van geschrokken. We schakelen binnenkort een gedragstherapeut in om haar gedrag (en vooral onze reactie hierop als baasjes) te bekijken. Zeker nu onze kleine man bijna gaat lopen erg belangrijk. Mocht je nog tips/aanvullingen/opmerkingen hebben, laat ze dan hieronder achter!

 

 

Advertenties

2 gedachtes over “Abba en de baby: ervaringen en tips

 1. Ik kan me goed voorstellen dat je hier van schrok.
  Maar wat mij altijd is verteld dat je , in dit geval Stein , nooit naar de hond laat gaan.
  De hond is waarschijnlijk bij jullie de laagste in rang en dit is vooral belangrijk bij herders.
  Dus Abba staat ook onder Stein .
  Een ranghogere gaat niet naar een ranglagere .
  Vraag het in ieder geval nog eens na !
  Succes ! Vriendelijke groeten,
  A.Waninge

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s