Help! Abba eet niet..en waarom dat niet erg is.

Abba en eten

“De hond in de pot vinden” ziet dat er zo uit baasje?

Abba en eten, het blijft een bijzonder verhaal. Duitse herders staan er om bekend erg kieskeurig te zijn wat eten betreft en ook zichzelf niet te “overeten”. Genoeg is genoeg en geen trek? Nou ja, dan eten ze morgen wel weer. Zo werkt het het dus ook voor Abba.  Maar als je hond niet eet, dan is dat toch heel erg?

Als pup at Abba de brok die we van de fokker geadviseerd kregen. Echt smakelijk at ze die brokken niet. Dus ging er zeker in het begin nog een lepel Pedigree Pal doorheen. Maar regelmatig liet ze haar bak staan. Wij zaten er dan als een stel gekken naast, ze moet toch wat eten. Waarom eet ze nu niet? Lepel erbij en voeren (ja, echt :)), yoghurt erbij…wat een gedoe! En je zorgen maken: “Ze heeft al de hele dag niets gegeten, dat is toch niet goed?” Vervolgens de opvoedboeken volgen en braaf het bakje na 15 minuten weer weghalen en later nog eens aanbieden.

Je moddert een beetje zo door en verdiept je in hondenvoer. Er is zoveel te krijgen en het ene merk belooft een nog gezonder en vitalere hond dan de ander. Uiteindelijk zijn we geleidelijk overgegaan op deels vlees en deels brok. In het begin opbouwen met groene pens. Een werkelijk genot voor de hondenneus, maar ik stond iedere morgen kokhalzend eten klaar te maken. Maar hé, alles voor je schatje he? De bak ging schoon leeg, iedere keer weer.

Na een paar maanden sloeg de sleur toe voor Madam Abba. Weer rundvlees..? Weer pens..? En vervolgens liet ze regelmatig haar bak alsnog staan. Ze slaakte dan een diepe zucht en liep sjokkend terug naar haar mand. Soms was ze nog wel bevattelijk voor een vriendelijk “Toe maar..”  van ons en een tikje op de bak terwijl we gehurkt naast haar zaten. Alsof ze een soort aanmoediging nodig had om te gaan eten. En altijd liet ze een restje in haar bak. Zo van: “Ik ga die bak echt niet schoon leeg eten hoor”. Daarnaast voeren we haar twee keer per dag, dus de volgende maaltijd zou nooit echt lang op zich laten wachten

Abba en eten 2

Ook voor Abba “Liever Kips” dus…

Wij zijn van die types die dan bedenken dat een hond dan waarschijnlijk ook behoefte heeft aan afwisseling. Wij eten ook niet iedere dag spaghetti tenslotte :). Dus de registers gingen open. Eend, konijn, geit, tonijn, zalm, kabeljauw etcetera, alles kwam op het menu van onze Michelin sterren herdershond.  Jonnie Boer zou trots op ons zijn geweest. Oh wat was ze blij en wat at ze smakelijk.

Natuurlijk ging dit een paar maanden weer prima. Totdat we ontdekten dat Abba eigenlijk heel goed in staat is om op haar eigen slanke lijn te letten. Vandaag weinig beweging gehad? Dan hoeft die bak gewoon niet leeg of begint ze er helemaal niet aan. Ze slaat nu zeker 1 keer per week een maaltijd over.

Vaak eet ze ook niet direct, omdat ze dan eerst uitgelaten wil worden. Dan zit er blijkbaar nog het een en ander dwars. Bij thuiskomst gaat de bak dan alsnog leeg. Ondertussen weten we ook dat ze niet eet als haar maag te leeg is. Ze heeft een fase gehad dat ze steeds overgaf als ze van de oppas kwam. We snapten niet waarom. Daar hebben we ons echt zorgen om gemaakt. Ze at dan wel veel gras, wat het overgeven alleen maar verergerde. De dierenarts gaf aan dat honden soms juist overgeven omdat hun maag dan te leeg is. Niet omdat ze dan iets verkeerd gegeten hebben. De oppas geeft haar maaltijd nu verspreid over de dag of later op de dag.  En sindsdien eet ze weer prima.

En onze routine nu? Abba krijgt nu al zeker een jaar alleen maar runder-of lamshart aangevuld met brokken. Met af en toe een stukje vis. En dat eet ze prima en soms ook niet. Laatst hadden we toch weer geitenvlees meegenomen. Het is grappig om te zien dat ze dan staat te snuffelen, afkeurend haar neus wegtrekt uit de bak en je aankijkt zo van: “Wat maak jij me nu” en dan weer de huiskamer in loopt. En dat is dus niet erg, we zijn allang niet meer bezorgd. Wanneer ze niet meer drinkt, meerdere maaltijden overslaat en haar ontlasting slecht wordt, dan gaan we ons zorgen maken. Dan zitten we direct bij de dierenarts.

Ik vind dit filmpje nog altijd het mooiste voorbeeld van hoe hondenrassen verschillend met eten omgaan. Kijk die kieskeurige herder, prachtig om te zien.

 

Advertenties

Een gedachte over “Help! Abba eet niet..en waarom dat niet erg is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s