Abba loopt mank: wat nu?

Abba loopt sinds oktober 2015 mank. We kunnen niet meer precies achterhalen wat nu de oorzaak is geweest, maar feit blijft dat ze ineens mank liep. Wat hebben we sindsdien allemaal ondernomen om haar weer “op de been” te krijgen?

We zijn begin oktober heerlijk een paar dagen uitgewaaid op het strand van Ameland. We hadden wisselend weer en het strand vaak helemaal voor onszelf. Abba vond het geweldig. We maakten wandeltochten afwisselend door het bos en op het strand van zo gemiddeld 15 kilometer per dag. Wel langere wandelingen dan normaal, maar Abba was in topvorm, dus niets aan de hand.

Het begon met een aantal kale plekken op haar voorpoten. Verveling, een mijt of andere huidirritatie misschien? Vlak daarna merkten we dat Abba ineens een paar vlooien had. Ik had namelijk het idee gekregen om van spot-on middel te wijzigen. (Van Prac-tic naar Advantix). Abba reageerde daar dus allergisch op. Maar de dierenarts dacht in eerste instantie ook aan artrose, omdat ze toen al wat anders liep. We hebben toen besloten maar een setje foto’s te nemen. De dierenarts besloot om alleen haar voorpoten erop te zetten. Er was niets te zien. Na wat pijnstilling en een injectie in de plek genazen de huidplekken bijna direct. Ook kwam Prac-tic natuurlijk weer in beeld.  November en december kabbelden voorbij, maar Abba bleef slecht lopen. Wij deden het in die periode al rustiger aan.

Tijdens een nieuwjaarsbezoek aan de ouders zakte Abba ineens door haar voorpoot heen. Het gepiep van de pijn gaat dan door merg en been. Dit was echt niet goed. We maakten gelijk een afspraak bij de dierenarts. Nu alle schouders, ellebogen maar op de foto. Weer niets te zien.  Een orthopedisch chirurg keek mee en kon ook geen oorzaak vinden. Wat kan het dan toch zijn? Pijnstilling mee en een aantal opties. Prednison in de schouder spuiten, zodat de schouder zich kan ontspannen en de ontsteking kan genezen. Abba moest hier weer voor onder narcose. Ik was er van overtuigd dat als we haar zes weken rustig zouden houden de verrekking/ontsteking vanzelf wel weg zou gaan. Prednison in je hond spuiten, ik vond het nogal wat. Ander advies was fysiotherapie. Daar waren we nog een beetje sceptisch over. Dus wij besloten Abba 6 weken lijnrust te geven,

Op haar derde verjaardag, 12 februari, ging mijn man een kleine wandeling over het strand maken. Niet intensief, geen balletjes, gewoon even in het water plonsen. Madam was natuurlijk net een jonge koe in de wei. Ze vloog achter een meeuw aan en zakte tijdens een bocht door zowel haar schouder als elleboog. Mijn man kon wel huilen. Terug bij af.

Wellicht lees je nu mee en denk je “ook niet zo handig he?”, maar wij dachten echt dat het met rust zou oplossen. En we waren een beetje moe van alle novacam die we iedere dag bij haar voer spoten.

Dus op haar verjaardag weer naar de dierenarts. Een peesverrekking luidde het oordeel. Daar gingen we weer. Weer rust, weer pijnstilling. Wat nu nog? Toch maar naar de fysiotherapeut. Twee weken geleden zijn we voor het eerst naar gegaan. En ja, hadden we dat nu maar eerder gedaan.

Wat is nu het geval? Abba heeft geen peesontsteking/verrekking of scheuring, maar haar schouderspier is overbelast geraakt. En net zoals de dames die op hoge hakken lopen, word je kuitspier doordat je hem ontziet steeds korter. Ze mankt dus niet meer van de pijn, maar vanwege het feit dat de spier niet lang genoeg is.

De eerste sessie ging dan ook om vaststelling van de diagnose. Wat is er nu exact aan de hand. Vervolgens heeft ze in de schouderspier bij de spierknopen “dry needle-ing” toegepast. Kleine naaldjes worden door haar in de spierknopen geprikt, waardoor deze niet anders kunnen dan ontspannen. Na deze sessie liep ze dus nog steeds mank. Maar dat valt dus te verklaren door de korte spier.

Vorige week sessie twee. De spierknopen zijn allemaal weg! Dus na een grondige massage en onderzoek zijn we nu in de laatste fase beland. Spierweefsel opbouwen. Abba mag lekker watertrappelen tijdens de hydrotherapie. Ik ben zo benieuwd wat ze daar van vindt! Ik hou je op de hoogte 🙂

 

 

 

 

 

 

Advertenties

2 gedachtes over “Abba loopt mank: wat nu?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s