Abba en het vlooiencircus

Een nieuw avontuur voor de baasjes: vlooien!

Een nieuw avontuur voor de baasjes: vlooien!

Twee weken geleden vond mijn man ineens twee levende vlooien op Abba. Dat hebben we nog niet eerder meegemaakt! Vanaf het moment dat Abba 12 weken oud is behandelen we haar trouw iedere maand met een spot-on vlooien-en tekenmiddel. En toch vonden we die vlooien, hoe kan dat? Lees hier mijn ervaringen.

De schrik van iedere hondeneigenaar: vlooien. En dus ook onze grootste nachtmerrie: een vlooienplaag in huis. Bij de aanschaf van Abba heb ik mij dan ook snel verdiept in de wereld van de vlooienbestrijding. In eerste instantie heb ik naar natuurlijke middelen gekeken. Over het toedienen van knoflook (vers of in capsulevorm) had ik goede verhalen gehoord, maar vaak ook tegenstrijdig, want knoflook is giftig voor honden (lees hier waarom). Abba moet trouwens wel heel veel knoflook eten om een vergiftiging op te lopen hoor, maar ik vond het geen prettig idee.  Na wat verder onderzoek hebben we toch een chemische oplossing gekozen. Stronghold werd door de dierenarts aangeraden, maar heeft geen tekenwerende werking, dus die viel al snel af.  Bescherming tegen teken vonden wij heel belangrijk. Via de dierenarts kochten we uiteindelijk een middel genaamd Prac-tic:

“Prac-tic is een effectief spot-on middel ter voorkoming en bestrijding van teken en vlooien bij honden. Prac-tic is minimaal gedurende 4 weken effectief tegen nieuwe vlooienbesmettingen. Prac-tic heeft een aanhoudende effectiviteit tegen teken gedurende 4 weken.” (bron: www.medpets.nl)

Prac-tic is dus ook een bestrijdingsmiddel van levende vlooien en larven. Levende vlooien die bijten gaan direct dood, maar mocht je larven in huis hebben doordat een vlo toch kans heeft gezien eitjes te leggen, dan gaan de larven alsnog dood. De huidschilfers die de hond in huis verliest worden ook giftig. Larven leven namelijk van die huidschilfers.

Abba weet precies hoe laat het is als ik opsta en naar de kast loop aan het einde van de avond. Het is weer zo’n avond zie je haar denken :). Je koopt Prac-tic op gewicht, dus de pipetjes worden steeds groter. De verpakking is wat onhandig. Met 1 hand probeert mijn man de vacht weg te duwen en huid zichtbaar te maken (heel belangrijk!) en met de andere hand probeert hij op het juiste moment het topje van de verpakking te breken. Doe je dat eerder en Abba maakt een onverwachte beweging, dan krijg je dat middel op je handen en dat wil je liever niet. (Eigenlijk bizar dat je het dan wel op de huid van je hond spuit toch? Ik schaar deze dan maar onder het kopje “noodzakelijk kwaad”) Ik houd haar ondertussen stil en zorg ervoor dat ze blijft staan. Op verschillende plekken vanaf de nek richting de rug spuit hij vervolgens het goedje op de huid. Niet te ver op de rug, want dan kan Abba er te makkelijk bij om er aan te likken. Een klusje van niets, zo gepiept en Abba is er ondertussen aan gewend en kijkt al gretig naar mijn hand met het snoepje erin.

Hoe werkt een vlooienmiddel eigenlijk?

Hoe werkt een vlooienmiddel eigenlijk?

 

Jij denkt nu wellicht: ‘Hoezo dan toch een paar vlooien?’ Na de zomervakantie moest ik een nieuwe voorraad pipetjes halen en ik bedacht mij dat het wellicht geen kwaad kon om eens een ander middel te proberen. Het merk Advantix kreeg een goede recensie, had dezelfde werking, maar was iets goedkoper. Na de tweede pipet kreeg Abba wat huidplekjes. We weten niet met zekerheid of het door de Advantix is gekomen, maar we hebben verder niets aan haar routine veranderd. Uit voorzorg kreeg Abba medicijnen voor die plekjes van de dierenarts. Ik hou zelf al niet zo van al die middeltjes en medicijnen, dus toen het ook weer tijd was voor het pipetje wilde ik dat toch even uitstellen. Ze werd al zo sloom van de medicijnen en dan ook weer diarree van de Advantix erbij (dat was een vervelende bijwerking van Advantix). Een weekje uitstel kon toch geen kwaad? Eh..jawel dus. En zo hadden we onze eerste vlooien te pakken.

Eentje gelijk dood weten te maken, maar de ander sprong zo door de kamer..ieieieieieie…. Gelukkig had ik in de tussentijd al een nieuwe voorraad Prac-tic gehaald. Gelijk een pipetje toegediend en het huis van onder tot boven gezogen (gelijk die stofzuigerzak weggooien!). Alle kleedjes, kussens en dergelijke in de was en op hoop van zegen. Mijn man vond de volgende dag nog 1 kleine vlo, maar daar is het bij gebleven gelukkig. Voor de zekerheid hebben we wel alle plinten nog even ingespoten met een bestrijdingsmiddel.  “Fingers crossed”, maar ik denk dat we de echte vlooiendans zijn ontsprongen. Gelukkig maar! De Prac-tic gaat nooit meer vervangen worden en staat weer keurig iedere maand ingepland in de huisagenda 😉

Welke vlooienbestrijding gebruik jij?

Bedankt voor het lezen en tot een volgende keer!

Prac-tic is een merk van Novartis. Lees hier de bijsluiter

Wil je meer lezen over vlooien? Dat kan op Wikipedia

Fotocredits:

Verpakkingen prac-tic

Levenscyclus vlooien

close-up vlo

 

Lees ook:

Review: Crunchy Dummy by Karlie

Review: Prime Hide Knotted bones kluifjes

Advertenties

2 gedachtes over “Abba en het vlooiencircus

  1. Wij gebruiken advantix en daar doet Kyna het goed mee.

    Tip voor de stofzuiger: koop een goedkoop vlooienbandje en knip deze in kleine stukjes. Zuig deze stukjes met de zuiger op. Zou er dan een levend diertje in de zak komen dan overleeft het niet door het bandje. 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s