“Dat trekken aan de riem valt echt wel mee hoor!”

Op dit moment is het lopen aan de riem met Abba nog niet altijd een leuke bezigheid. En ja, we moeten tot de conclusie komen dat dat toch echt aan de baasjes ligt. Buiten is namelijk alles interessant! Zeker ’s morgens of als we het “grote” rondje nog niet hebben gehad is het energieniveau nog zo hoog en blijkt luisteren niet één van Abba’s beste eigenschappen. Andere honden, katten (of het idee van een kat), grassprietjes, vlinders, bijen, vliegjes, blaadjes en zo kan ik nog wel even doorgaan. Alles wordt bekeken en besnuffeld alsof ze deze voor het eerst ziet. Erg “mindfull” en “zen”, dat wel. De lijn lijkt altijd strak te staan doordat ze voor je loopt óf je arm wordt uit de kom getrokken omdat de lantaarnpaal waar je net langs liep ineens wel heel erg interessant is.

Maar goed, we hebben alle puppycursussen gedaan, dus eigenlijk is het ergens daarna mis gegaan. Tijdens de cursus was Abba altijd voorbeeldig. Meelopen, kijken naar de baas, commando’s opvolgen, allemaal geen probleem. Maar ja, de prikkels zijn toch minimaal in zo’n hal. Iedere week werd er keurig geoefend, zodat de instructeur weer tevreden was. De diploma’s werden met dikke cijfers en lovende woorden binnen geharkt.

Tijdens de cursussen hebben we wel regelmatig aangegeven dat Abba buiten niet erg veel aandacht voor ons had. De instructeur nam Abba dan even mee en deed voor wat te doen. Abba was dan altijd super geïnteresseerd natuurlijk. Tot zover de nabootsing van de realiteit. “Je moet teruglopen totdat ze weer aandacht voor je heeft”. Dus bij getrek aan de lijn rechtsomkeert de andere kant op lopen en belonen als ze weer naast je loopt. Ja, nou, ik weet het niet hoor, maar dat kunstje hebben we echt tot in den treuren geprobeerd. We hanteren dan vast niet de juiste techniek. Abba had hierin een sterker doorzettingsvermogen dan haar baasjes 🙂

Wat ook niet erg hielp is dat madam totaal geen interesse heeft voor de snoepjes die we dan mee hebben. Er zijn wel heerlijke zalmkoekjes waar ze gek op is. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar visvingers en kruimels in alle jassen die je aan hebt zijn niet echt bevorderlijk voor een prettige geur om je heen. Oh ja, kaasblokjes of rodi worst was dan een optie. Abba kwijlt enorm van kaas, dus je krijgt én natte handen én kleverige stukjes kaas in je boterhamzakje. Alles plakt en vervolgens heb je nooit op tijd je snoepje weer uit je zakje gepakt. Ondertussen probeer je te goochelen met de hondenriem en heeft Abba de neiging om ineens weer rechts van je te gaan lopen. (Want ja, daar ben je net aan het hannesen met je zakje en snoepje). Of je realiseert je, wanneer je net de deur uit loopt, dat je je snoepjes weer bent vergeten. Oke, laat dan maar.

Zo ben je dus ineens twee jaar verder en heb je een hond die nog steeds aan de riem trekt. Wie laat wie nu eigenlijk uit? Misschien de hondentrainster maar weer eens te benaderen. Ik doe waarschijnlijk echt iets fout. Aan de riem weet Abba blijkbaar niet wat er van haar wordt verwacht. Mijn frustratie snapt ze niet (helpt je ook echt geen steek verder) en mijn correcties maken geen indruk. De correcties waren dan het teruglopen, als de frustratie nog niet zo hoog was opgelopen, tot aan het hard terugtrekken van de riem en dan “nee” roepen. Mijn “calm-assertive-Cesar-Milan” houding veranderde al snel. Oh, wat is dat een beproeving van je geduld. Daarnaast merk je aan mensen op straat dat ze anders op je reageren als je met een strakke lijn en hijgende hond loopt. Dan heb je al een “Duitse herder” en dan is ie ook nog heel erg “agressief”. Het blijft wel lekker rustig om je heen, want iedereen steekt over.

Ik heb diverse opties bekeken. Moeten we aan een slipketting? Meer echt met harde hand gaan africhten dan? Ik ben erg voorstander van het positief opvoeden. Natuurlijk moet je grenzen stellen, maar doet je hond iets voor je uit “liefde” of uit de angst, dat is voor mij wel een grens. Oke, al die hulpmiddelen dan: Een anti-trek-tuigje, of zo’n gentle leader. Voor mijn gevoel corrigeer ik daarmee niet, want ik verander niets aan het feit dat ze niet op mij reageert wanneer ik dat vraag. Naarnaast vind ik de gentle leader net een muilkorf. Er ziet iets over haar bek heen, dat kan toch niet de bedoeling zijn? Ik lees genoeg positieve berichten, dus het zal wel helpen. Maar voor mij geen oplossing.

Bij toeval nam ik twee weken geleden trainsnoepjes mee bij de Intratuin. De “Lamb trainers” van het merk Proline, 100 gram / 2,99. Ik was al eerder begonnen met het commando “Naast”. Maar door het eerder genoemde geklieder bleef dit tot een minimum beperkt. Abba heeft commando’s echt super snel door, maar je moet ze er wel inslijten. Dus bij thuiskomst een rondje lopen met deze snoepjes. Kleine porties, geen kruimels, geen extreem sterke geur en ook niet ontzettend kunstmatig (kleurtjes, vorm etc). Ik heb nog nooit zo snel Abba’s aandacht gekregen. En sindsdien is het trainen echt zo makkelijk. Ik vang haar aandacht, ze kijkt = belonen. Nu zijn we weer een stapje verder, want nu beloon ik als ze naast mij komt lopen. Als ze trekt zeg ik nee, dan stopt ze en draait ze zich om. Als ik dan beloon zeg ik het commando “Naast”. Als ik zie dat ze haar pas weer versnelt roep ik haar terug. Als ze de lijn echt stak zet, dan stop ik even. We zijn nu zover dat ze dan al gelijk weer terug komt. Het helpt om te trainen op een lege maag, maar deze snoepjes werken echt als een gek. Voorzichtig probeer ik haar nu met het commando bij mij te roepen. Belonen probeer ik dan ook weer wat uit te stellen. We zijn er zeker nog niet, want katten en andere honden houden hun aantrekkingskracht, maar een rondje lopen is alweer een stuk aangenamer!

De website van Proline is niet helemaal up-to-date, maar hier kun je meer informatie vinden over de lamsvlees trainers. De verpakking is Lamb trainersondertussen veranderd en ze heten nu  “Lamb trainers”. Op de website staan ook diverse verkooppunten vermeld. Intratuin heeft een uitgebreid assortiment van Proline.

Bedankt voor het lezen! Trekt of trok jouw hond ook aan de riem? Laat hieronder achter wat je hebt geprobeerd en wat voor jou dan heeft gewerkt.

 

 

Advertenties

6 gedachtes over ““Dat trekken aan de riem valt echt wel mee hoor!”

 1. Hee! Hier precies hetzelfde met die “gevaarlijke” herder van mij. Al moet ik zeggen dat het nu ze 3 is langzaam steeds beter wordt!

  Ik ben overgestapt op een hunter riem (een met een stoffe slip) en dan is het echt een kwestie van doorzetten en consequent zijn. Vooral paarden, schapen en katten zijn nog een dingetje dus dan zeg ik de band ook echt hoog net achter haar oren om haar écht te corrigeren.

  Qua belonen ben ik overgestapt op gedroogde stukjes hart van FarmFood, honden hangen zich hier letterlijk voor op.
  Of een balletje 😉

  Dus mijn tip is ook consequent zijn, blijven corrigeren maar zeker ook belonen!
  (En ik weet niet of je er gebruik van maakt, maar een flexi-riem moet absoluut de KLIKO in!)

  Like

  • Bedankt voor je reactie! Oh ja, de stukjes hart van FarmFood zijn hier ook favoriet, vind ze alleen zo duur! Het lopen aan de riem gaat iedere dag een stukje beter. Zelfs de focus op katten & koeien duurt minder lang. Erg fijn. Grappig, er werd tegen ons door andere dh eigenaren altijd gezegd ‘Als ze twee is heb je de hond die je wilt hebben’, maar ik denk dat het bij ons ook nog minimaal een jaartje duurt :). De flexi-lijn ligt al maanden ongebruikt in de kast. Daar heb je inderdaad niets aan. Zit je nog op een training of onderneem je andere activiteiten?

   Liked by 1 persoon

   • Herders blijven gewoon iets langer puberen 😉 maar ergens is die ondeugd ook leuk!

    Ja we trainen wekelijks in agility. Dat vindt ze erg leuk, is geestelijk en lichamelijk vermoeiend en je blijft lekker met de commando’s aan de slag.

    Op http://www.germanshepherdkyna.tumblr.com heb ik volgens mij wel wat agility foto’s staan.

    Succes met je hond 🙂

    Like

 2. Echt zo herkenbaar! Ik heb diverse snoepjes geprobeerd (leverworst, bah, plakzooi, rookworst, snoepjes van het kruidvat vindt Hond het lekkerst tot op heden, maar die lamb trainers ga ik zeker ook uitproberen). Dat werkt dan een tijdje, maar zelfs als ik ze afwissel verdwijnt Honds belangstelling en winnen de andere o zo leuke triggers het uiteindelijk. Maar als het met Abba al 2 weken goed gaat op deze snoepjes, geeft dat goede hoop! Ik ben gezwicht voor een halti-tuigje uiteindelijk. Dat zit best comfortabel en vermindert het trekken aanzienlijk. Zoals je schrijft, het neemt inderdaad niet weg dat de aandacht buiten meer bij de omgeving is dan bij mij, dus het is symptoombestrijding. Maar het uitlaten aan de lijn is zo toch een stuk ontspannener, en ondertussen werken we vrolijk door aan die aandacht.

  Liked by 1 persoon

  • Ondertussen zijn we alweer een tijdje aan het oefenen en Abba is nog steeds super geinteresseerd in de snoepjes. Madam weet exact hoeveel snoepjes er nog in je zak zitten. Zodra ze op zijn doen haar oren het niet meer 😂 Dat trekken aan de riem ligt echt aan ons, ze snapt prima wat er van haar verwacht wordt, maar ja, consequent blijven he! Ik bedacht mij laatst nog dat een heleboel zaken waar we zo bovenop zaten tijdens de opvoeding, nu als vanzelf goed gaan (niet meer graven in de tuin, blaffen, knagen etc.) Dus ik heb goede hoop dat dit ook voor het trekken geldt.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s